Architects: Flores i Prats     Photography: Adrià Goula     Construction Period:  2014     Location:  Barcelona, Spain

El proyecto se ubica en la antigua Cooperativa de Consumo Pau i Justicia del barrio de Poblenou de Barcelona, un club social muy presente en la memoria de los vecinos de este barrio, un espacio de encuentros en el que años atrás se habían celebrado bodas, primeras comuniones y otras fiestas, y que luego quedó abandonado por muchos años. Ahora sus puertas vuelven a abrirse y estos vecinos reconocerán esos espacios en su memoria, a la vez que el edificio se ha adaptado al nuevo programa: un teatro y centro de dramaturgia, un lugar para celebrar la creación teatral.

The design process has been done with the utmost respect towards the former social club, studying the existing spaces and decoration and relaying on them to create the atmosphere of the new drama centre. A large foyer connects all the levels through a series of successive openings, exposing completely the building to a promenade of interior sights, in a way that everyone entering is attracted to look up or around, see people and say hello. Thus, the foyer becomes somehow a domestic place, where relations and exchanges can happen unexpectedly, surprisingly in its many turns, corners and benches… The real theatrical activity is not just happening at the exhibition spaces but expanded to the building as a whole.

Text provided by the architect.

Read More